23 december 2014

Harrie snapt het niet..... serieus?

Het is weer de tijd van het jaar..... De 'Feestdagen' komen er weer aan en dus denken veel mensen dat ze weer een goede daad moeten verrichten. Een enkele bedelaar krijgt een extra muntje, een dakloze verkoopt wat extra krantjes en vaak blijft het daar dan ook wel bij.

Jammer dat bij sommige mensen de 'goede daden' blijkbaar samen hangen met de 'Kerstgeest'. 
En ja, Harrie realiseert zich dat hij heel zwart-wit is. 

Een ander terugkerend fenomeen in deze tijd van het jaar is 'het Glazen Huis' met het bijbehorende 'serious request'. Waarbij bekende mensen zich vrijwillig (onbetaald?) een bepaalde periode laten insluiten in een glazen huis en mensen tegen donatie van een geldbedrag een plaatje kunnen aanvragen. Het geld wordt dan gedoneerd aan een goed doel. 

En begrijp Harrie niet verkeerd hoor, doneren aan goede doelen, daar vindt Harrie niks mis mee, maar hij snapt het gewoon niet zo goed. 

Het uitgekozen goede doel van dit jaar gaat volgens de site van 3FM serious request om het volgende: 

"Wereldwijd wordt een op de vijf vrouwen verkracht, gedwongen tot seks of op een andere wijze seksueel misbruikt in haar leven. In conflictgebieden zijn vrouwen extra kwetsbaar omdat seksueel geweld als een vernederend wapen wordt ingezet. Seksueel geweld tegen meisjes en vrouwen heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van de slachtoffers, maar heeft ook economische en sociale impact. Het seksuele misbruik is een taboe, door schaamte omgeven. Slachtoffers worden vaak uitgesloten van de gemeenschap. Herstel van deze vrouwen is belangrijk. Uit humanitair oogpunt, maar ook omdat juist vrouwen tijdens en na conflicten de basis leggen voor wederopbouw. Zij zorgen voor de kinderen en de inkomsten van een gezin, zij zorgen voor de gemeenschap en de familie. Alle reden waarom 3FM Serious Request dit jaar aandacht vraagt voor deze meisjes en vrouwen.....Het Rode Kruis kan hierbij helpen."

En natuurlijk is dat heel erg. Maar wat Harrie niet snapt is dat er in ons eigen land óók heel veel leed is. En zonder racistisch te klinken, want dat wil Harrie absoluut niet, zouden we niet eerst eens kunnen kijken om in ons eigen land de situatie te verbeteren??? 
Nu weet Hartie wel dat de situatie zoals hierboven beschreven is, niet te vergelijken is met de situatie zoals wij die hier kennen (hoewel dat in sommige gevallen ook nog maar de vraag is), maar in Nederland heerst op onze eigen manier ook armoede. 

Een 'luxe-probleem' hoor ik u denken, of 'eigen schuld-dikke bult'. Misschien wel, misschien niet, maar wie zijn wij om te oordelen. Een beetje googelend over armoede kwam Harrie het volgende tegen:De cijfers voor 2014 zullen alleen maar gestegen zijn. Er zijn ruim 300 voedselbanken in Nederland die het meer dan druk hebben. Kunnen we ons daar niet eens serieus op richten met een serious request? 

Als wij, Nederlanders dáár net zo gul voor zouden geven als voor al die buitenlandse goede doelen, dan krijgt Harrie misschien toch nog een beetje een Kerstgevoel.....Geen opmerkingen:

Een reactie posten