6 oktober 2012

Opeens heb je het....je wordt conducteur....

....Of toch maar niet.

Het is dinsdagochtend 7.38u en Harrie bevindt zich in de trein op weg naar een klus elders in het land. Zoals vaker op dit tijdstip gaat hij in de stilte coupe zitten, in de hoop dat mensen dit keer wel weten wat het woord stilte betekent.
Het gaat een hele tijd goed en Harrie is blij.

Dan zwaait de deur open en komt er een 'conducteur' binnen. Hij zegt alleen ' goedemorgen'. Dat vond Harrie nog niet zo vreemd, het was immers morgen en aangezien iedereen zijn kop hield in de stilte coupe, vond Harrie het ook nog wel een goede morgen.
Wat Harrie wel vreemd vond was, dat de conducteur heel erg snel bij hem was. De coupe zat vol, en Harrie achteraan. Hij zei weer 'hallo' en mensen begonnen hun kaartjes te zoeken. Goed voorbereid als Harrie is, had hij zijn chipkaart al in zijn hand en stak die uit richting de wachtende conducteur.

Harrie's arm is niet zo lang, en zelfs toen hij vooroverboog en zich helemaal uitstrekte om de chipkaart aan te reiken, stak de conducteur geen handje toe. Hij bleef staan waar hij stond en Harrie moest uit zijn stoel op staan om zijn kaart te kunnen overhandigen.

De conducteur hield de kaart tegen zijn leesding, maar keek er niet eens naar. Zijn blik zat al achter het glas, in de volgende (eersteklas) coupé. De mensen naast en tegenover Harrie, sloeg hij voor het gemak maar helemaal over en hij wandelde weer verder, waar hij ook weer willekeurig mensen eruit pikte.

De mevrouw naast hem zei meteen: "dit klopt niet", een ander iemand schoot in de lach en zei: "die spoort niet" en hoewel Harrie dat best wel grappig vond, werd hij toch ineens erg achterdochtig.

Was dit wel een echte conducteur? Of was het misschien een of andere crimineel die een echte conducteur gegijzeld had, een NS pakje aan had getrokken en nu met een scam apparaat chipkaarten leeg stond te trekken?

Of was deze conducteur gewoon dronken? Zijn spraak was niet echt helder en een beetje lallend, hij had geen echte NS benen (lees:zeebenen) en zijn gedrag sprak ook wel in het voordeel van het laatste.

Nu is Harrie normaal echt niet zo gauw voor de criminele complot verklaringen enzo, en hij wordt sowieso al niet zo gauw bang van dit soort dingen, maar toch, de conducteur gedroeg zich wel heel erg apart en verdacht.

Het feit dat Harrie in een goede psychologische thrillervan Sebastian Fitzek bezig was, draagt aan zijn acherdochtige gedachten vast wel het een en ander bij.

Harrie weet het niet, maar een ding weet hij wel heel erg zeker.
Dit spoorde inderdaad niet!

4 opmerkingen:

 1. Ik denk dat deze conducteur niet erg veel zin had in zijn controle-activiteiten en dat ie daarom maar even snel door de trein denderde. De grijze golf sloeg ie natuurlijk over want die hebben altijd kaartjes. Maar zo'n ventje als Harry, die al uitdagend met zijn kaartje zwaait, dat is natuurlijk verdacht. Misschien speelt hier ook mee dat die conducteur in zijn conducteurshokje een vet lekkere psychologische thriller had liggen. Maar dat zijn treinspeculaties die niet met de werkelijkheid hoeven te sporen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. maar hoe verklaart meneer Plato dan het onvast op zijn benen staan en de alcohol lucht.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmm... die lucht is nieuw voor mij. En onvast op zijn benen staan? Misschien was het een herintreder met een alcoholverleden, of had hij een flesje wodka in zijn kantoortje. Ik weet het ook allemaal niet. Je had hier een bijzondere ervaring en je schreef het op een grappige manier op. Tja en als lezer ga je dan meedenken, terwijl je ook niks weet. Maar verklaren kan ik helemaal niks. Hoe is het afgelopen? Is ie in de boeien geslagen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. geen idee plato.
  Harrie is overgestapt zodra hij kon (en moest) en heeft de rest van de reizigers aan het lot van deze 'conducteur' overgelaten!

  BeantwoordenVerwijderen