11 augustus 2012

Opruimen geeft rommel......

Harrie heeft een time out. En omdat er in de plaatselijke kliniek voorlopig weer eens geen bed beschikbaar was, besloot Harrie dat hij, (voor het verder uit de hand zou lopen), het zelf thuis maar op moest lossen.

Hoe hij dat dan precies moest gaan doen, dat wist hij ook nog niet, maar hoe langer hij zou 'aanmodderen', hoe erger het zou worden en hoe moeilijker het oplosbaar zou worden.

Een tijdje terug heeft Harrie een cursus gevolgd waarin hij een Wellness Plan heeft gemaakt. Althans dat was de bedoeling. Hij heeft bouwstenen en handvatten voor het Plan, maar het Plan in zijn geheel is nog niet af en zou in de loop van de tijd vorm gaan krijgen.

Een wát hoor ik u denken? Een Wellness (Recovery Action) Plan.
Dat is zo'n beetje het tegenovergestelde van een crisisplan. Dus in plaats van te focussen op wat je allemaal moet doen als het mis met je gaat, stel je een plan op waarin je beschrijft wat je kunt doen om het goed met je te laten gaan.

Een prima strategie! Een prima theorie, maar het weten van al die dingen (bouwstenen) voorkomt dus nog niet dat het af en toe tóch gewoon lekker mis kan gaan en er méér nodig is dan een Wellness Plan.

De bouwstenen die Harrie heeft, gebruikt hij ook naar beste kunnen, maar soms zijn er momenten waarop die bouwstenen niet meer genoeg blijken te zijn, zoals nu.

En dus heeft Harrie zich 'ziek' gemeld en gaat hij niet werken. Dat wil zeggen dat hij niet op zijn werkplek gaat werken, want ondertussen werkt hij keihard aan en met zichzelf.

Soms betekent ziek melden: goed voor jezelf (maar ook zéker voor anderen) zorgen. Want, een puinhoop in Harries hoofd, maakt meer kapot dan hem lief is....

In Harries hoofd is het weer eens een mega puinhoop. Stemmen, beelden, filmpjes, veel tijd kwijt raken, veel vervelende dingen die hij zich achteraf niet kan herinneren. Ruzie maken met mensen die belangrijk voor hem zijn, en nog wat van die indicatoren die aangeven dat het niet zo jofel gaat.

Harrie is nu bezig de puinhoop op te ruimen: in huis, om huis, en in zijn hoofd. Maar opruimen geeft vaak nog meer rommel.

En vandaag, vandaag deed Harrie waar hij heel goed in is...
Hij dompelde zich onder in de weelde van de plaatselijke bioscoop en genoot daar van een paar films achter elkaar.

Want de films op het scherm, zijn stukken leuker dan de films in zijn hoofd!
1 opmerking:

  1. Gezellig naar de film, past goed in je wellness plan. Morgen weer een ander stukje van het plan, dan ben je goed bezig. Ben je er een stuk beter aan toe dan die zaklantaren, want die heeft geen pootjes om stevig mee in de aarde te staan.

    Tipje: in Maaseik is een mooie expositie. De Chinese Tangperiode komt daar uitgebreid aan de orde. Dat is die periode van die gemene Keizerin WU, de trut vermoorde haar keizerlijke man, klom op de troon en regeerde spijkerhard het volk.

    BeantwoordenVerwijderen