9 april 2013

sociale sector???


Harrie heeft een baan. Waar hij nu werkt, werkt hij al bijna anderhalf jaar, hoewel, eigenlijk is het iets meer dan twee en een half jaar inmiddels.
Van die twee en een half jaar, komt Harrie nu eigenlijk al bijna een jaar doodongelukkig thuis.
Hij doet bijna niks anders dan huilen zodra hij thuis komt, duikt bijna meteen zijn bed in als hij thuis komt en heeft nauwelijks zin of energie voor dingen die hij normaal gesproken erg leuk vond.

Harrie werkt in de zogenaamde 'sociale sector', maar hij gaat zich steeds meer afvragen wat er nou eigenlijk zo sociaal is aan de sociale sector, want hoe langer hij hier rondloopt, hoe meer hij het vergeet en hoe verdrietiger hij wordt.

Vandaag was weer eens zo'n dag waarop Harries geduld enorm op de proef gesteld werd. Harrie was de laatste op zijn verdieping van het kantoor. Tot 16.15u zou er een cursus plaatsvinden. Aangezien Harrie morgen zelf een cursus in dezelfde ruimte moet geven, had hij bedacht dat hij vandaag graag de ruimte al klaar wilde maken, zodat hij morgen niet zo vroeg aanwezig hoefde te zijn.
Toen de cursisten dus weg waren, liep Harrie dus gauw de cursusruimte in en hij begon bijna spontaan te huilen.  Het leek wel alsof er een bom ontploft was!!!

Harrie, die momenteel toch al niet zo goed is in angermanagement, keek om zich heen en werd echt mega kwaad!

Koffiekannen, gebruikte bekertjes, smerige servetten enz. stonden nog op de tafels. Tafels en stoelen stonden dwars door elkaar, er lag koffie, water, thee of andere ondefinieerbare vloeibare substanties over de tafels verspreid. Op de vloer lagen vertrapte stukjes brood en tomaat. De prullenbak schreeuwde dat hij pijn had omdat hij bijna uit zijn voegen barstte. En ook om de prullenbak heen lagen diverse objecten die er blijkbaar niet meer in pasten.
Harrie stond daar, de tranen (van woede) in zijn keel.

Hij had twee keuzes: de boel de boel laten, zich omdraaien en weglopen (en waarschijnlijk de volgende ochtend met die puinhoop geconfronteerd worden die hij dan alsnog zelf op kon ruimen)  of nu de boel opruimen en morgen rustig en minder gefrustreerd kunnen beginnen.

Hij koos voor het laatste (nadat hij een manager achter zijn bureau vandaan gesleept had om dit even te zien).

Maar toch.... Morgen gaat Harrie cursus geven aan hulpverleners, die waarschijnlijk weer gaan vertellen dat hun cliënten niet in beweging komen. Dat hun cliënten hun kamer niet opruimen, hun corvee niet doen.
Maar zeg nou zelf??? Hoe kun je nou van je cliënten verwachten/vragen dat zij hun kamer opruimen of hun corvee doen, als je je zelf als een varken gedraagt als je ergens te gast bent?

Wat nou sociale sector???
Harrie is het spoor een beetje bijster.


3 opmerkingen:

 1. Oef, Harrie. Hier zou ik als schoonmaakster ook van ontploffen. Terwijl ik werkeloos zou zijn als ze geen troep maakten. Gelukkig valt het meestal wel mee in het pand waar ik werk maar soms... ;-(
  Je hebt helemaal gelijk. Goed voorbeeld doet goed volgen (althans, dat is de bedoeling).
  Zo gauw je buiten de deur komt zie overal om je heen de totale onverschilligheid van veel mensen (letterlijk) op de straat liggen. En echt niet alleen van de jeugd! Zucht...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzonder ergerlijk. Ik heb heel wat cursussen gegeven maar zo erg heb ik het nog nooit beleefd. Dan moet zo'n docent toch roepen dat ze hun troep opruimen voordat ze de zaal verlaten? Wat krijgen we nou? En JIJ zou dat moeten opruimen? Laten ze je maar een andere opleidingsruimte geven en de vervuiler laten opruimen.
  Zie je de rookwolken uit mijn oren komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laatst was er bij ons een cursus en in de pauze ruimde ik alle rotzooi alvast op. Dweiltje over de tafel en als reactie kreeg ik: Begin jij je al thuis te voelen?

  Een kleine moeite om in ieder geval je eigen bekertje en servet in de vuilniszak te gooien... en bijna net zo weinig werk om die van je buurman/vrouw ook mee te nemen.

  Zielig eigenlijk... ook dat maakt mij niet vrolijk.

  BeantwoordenVerwijderen